Mensen switchen van de ene job naar de andere om tal van redenen.

door | 9 nov 2020 | Blog, Job Analyse

Welke voordelen zijn er om regelmatig van werk te veranderen en wat met loopbaanbegeleiding?

Wist je dat de meeste mensen liever niet van job veranderen?

We houden van nature graag vast aan wat we kennen. Veel mensen blijven nog liever in het vervelende bekende, dan dat ze binnen stappen in een onbekende wereld vol risico’s. Vandaar dat zoveel mensen te lang in een negatieve werkomgeving blijven, met gezondheidsperikelen als gevolg.

Toch is jobswitchen iets van deze tijd!

We leven niet meer in een tijd dat je van de schoolbanken kwam, een bedrijf binnenstapte en er 40 jaar bleef werken. Dat moeten werkgevers goed beseffen! Dit zijn algemeen genomen de vijf voornaamste redenen om van job te veranderen:

  • Er is geen toekomstperspectief
  • De werksfeer is negatief
  • Ontevreden met de huidige rol of functie
  • Ontevreden over verloning en voordelenpakket
  • Woon-werkmobiliteit

Voordelen op een rijtje:

Wie regelmatig van job en werkomgeving verandert, doet een pak meer ervaring op dan de blijvers.
Op elke nieuwe werkplek leer je nieuwe zaken. Bovendien bouw je een groot netwerk uit.

Van job veranderen betekent niet zelden ook een loonsverhoging en soms ook een rol met meer verantwoordelijkheden. Hoe meer ervaring je op zak hebt, hoe groter je meerwaarde voor aanwervende bedrijven en hoe beter je persoonlijke onderhandelingspositie. En tenslotte: door verschillende rollen in verschillende sectoren te vervullen, krijg je een veel duidelijker inzicht in je passies en talenten.

Waarom wil je van job veranderen?

Een vraag die je zeker zal krijgen is. “Waarom wil je van job veranderen?”

Niet alleen je familie en vrienden vragen zich dat af, ook je potentiële nieuwe werkgever is beslist benieuwd waarom je van job wil veranderen.

Wees als sollicitant dus goed voorbereid op deze vraag.

Een waarom vraag is altijd een tikkeltje tricky, omdat je het gevoel krijgt dat je in het defensief gedwongen wordt en je moet verantwoorden.

Oefen dus vooraf en bereid een positief antwoord voor dat toekomstgericht is. Maak het antwoord kort en duidelijk, maar wimpel ze niet af. Focus zo snel mogelijk terug op de job waar je voor solliciteert. We geven verder enkele concrete voorbeelden die je kunnen helpen.

Een belangrijke tip: wees nooit negatief over je huidige of vorige werkgever. De nieuwe werkgever heeft immers ook mindere punten, en misschien vreest hij dat je te snel zal afknappen in je nieuwe rol.

Dit zeg je (niet!) op een sollicitatiegesprek

Zeg niet “Ik vind mijn huidig bedrijf niet tof”, maar zeg “Ik heb enorm veel geleerd in mijn huidige rol, maar krijg steeds meer nood aan duidelijke waarden en een gemeenschappelijke goal, en dat voel ik bij jullie een stuk sterker, dan bij mijn huidige werkgever.”

Zeg niet “Ik wil meer verdienen”, maar zeg “Ik haal mijn motivatie uit een heel aantal zaken: tevreden klanten, toffe collega’s, goedkeuring van het team en de manager, maar zeker ook een mooie verloning. Ik ben dus enthousiast om uitdagende doelen te behalen en om successen te vieren.”

Zeg niet “Mijn job is saai”, maar zeg “Ik heb heel veel geleerd bij mijn huidige werkgever, maar nu kijk ik uit naar een rol waar ik mijn vaardigheden en kennis naar een hoger niveau te tillen. Ik heb zin in een nieuwe uitdaging.”

Zeg niet “Ik wil betere werkuren”, maar zeg “Ik werk op mijn best als ik een gezonde balans ervaar tussen werk en privé. Mijn werkdoelen zijn enorm belangrijk voor mij, en ik hou ervan om ze te behalen op de manier die voor mij best werkt. Ik plan graag alles flexibel en efficiënt in, en het is fantastisch als je werkgever dat naar waarde schat. Dat je het vertrouwen krijgt om een project af te werken op een manier die jou best ligt – binnen de deadlines natuurlijk.”

Kan loopbaanbegeleiding je helpen voor je van werk veranderd

Kan loopbaanbegeleiding je helpen voor je van werk zou veranderen?

Het is inderdaad zo, indien je bijvoorbeeld te lang in een negatieve werkomgeving blijft is er veel kans dat je gezondheidsperikelen krijgt. En dat is nu toch niet de bedoeling?

Daarom besliste de Vlaamse overheid, VDAB om loopbaanbegeleiding aan te bieden met loopbaancheques aan een heel voordelig tarief. Traject kost 1100€ voor 7h en indien je voldoet aan de voorwaarden is het mogelijk met 2 loopbaancheques van 40€, het verschil wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, VDAB.

Loopbaanbegeleiding is dus een ideale gelegenheid om in een veilig kader te achterhalen wat je nog wilt doen in je leven. De bedoeling van dit traject is in ieder geval om je te begeleiden en te coachen ter verbetering van je huidige werksituatie.

Nieuwe inzichten of mogelijkheden komen naar boven, waarbij veranderen van werk misschien niet nodig is.

Meer over loopbaanbegeleiding kan je terug vinden op mijn website onder de rubriek Job Analyse.
Of klik meteen op ik wil een afspraak en ga een kennismakingsgesprek aan.

Veel succes!
Inspire Forward

Waar je werk, gezondheid, welzijn en balans centraal staan.

`

Interesse in een kennismakingsgesprek?