Burn-outs pieken en er zijn meer jobs dan ooit. Waarom vindt de Vlaming de weg naar loopbaanbegeleiding dan niet?

door | 4 feb 2022 | Blog, Job Analyse

Burn-outs pieken en er zijn meer jobs dan ooit. Waarom vindt de Vlaming de weg naar loopbaanbegeleiding dan niet?

Al sinds 2013 kunnen Vlamingen gebruik maken van loopbaancheques van de Vlaamse overheid. Zo’n cheque kost amper 40 euro en is goed voor vier uur professionele begeleiding. Je kan hiermee dus terecht bij een erkende loopbaancoach zoals Patrick Demets van Inspire Forward. De rest van de kostprijs legt de overheid bij.

90 procent tevredenheid na loopbaanbegeleiding

Ondanks de nobele bedoelingen van de loopbaancheques, oogt de balans anno 2022 pover. ‘Burn-outs pieken en er zijn meer jobs dan ooit. Waarom vindt de Vlaming de weg naar loopbaanbegeleiding dan niet?’, kopt de krant De Morgen dan ook.

Nochtans spreken de cijfers voor zich. Van de 18.353 Vlamingen die gebruik maakten van loopbaancheques, was maar liefst negentig procent tevreden over de begeleiding. Toch werd het voorziene budget, dat bijna twintig miljoen euro bedraagt, voor amper driekwart opgebruikt. Heel wat mensen laten deze unieke kans dus onbenut.

Tijdens de loopbaancoaching zoeken we samen uit waar jouw ambities en kwaliteiten liggen. Uit de cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat ongeveer de helft van de mensen nadien op zoek gaat naar een andere job. Daar tegenover staat dat veel anderen dankzij de begeleiding net ontdekken dat er wel veel goede elementen zijn in de huidige job.

Nieuwe regels voor loopbaancheques sinds 2020

Opvallend is dat er in 2019 nog bijna 28.000 mensen een beroep deden op loopbaancheques. Dat cijfer is de voorbije jaren dus fors gedaald, terwijl er net méér burn-outs zijn en er ook een recordaantal vacatures open staat. Nooit eerder was er zoveel keuze op de arbeidsmarkt.

Een belangrijke factor in dat verminderd aantal loopbaantrajecten is het feit dat er in 2020 nieuwe regels ingevoerd zijn. Voordien was er maar één jaar werkervaring nodig om in aanmerking te komen, sindsdien is dat zeven jaar. Verschillende politici opperen dan ook om de limiet te verlagen tot drie jaar, zodat weer meer mensen hun weg zouden vinden naar de zinvolle loopbaanbegeleiding. Ook VDAB wil inzetten op een betere communicatie, zodat een ruimer publiek kennis kan maken met loopbaancheques.

Loopbaancheques in de regio Ieper

Wil je gebruik maken van loopbaancheques in de regio Ieper? Dan kan je steeds aankloppen bij Patrick Demets van Inspire Forward. Als erkend loopbaancoach is hij actief in Ieper.

Meer weten over de voorwaarden voor loopbaancheques of liefst meteen een afspraak maken met Inspire Forward? Klik op ‘Maak een afspraak’ en we ontmoeten elkaar snel. Voor meer informatie kan je terecht op de pagina ‘Job coaching’.

Inspire Forward

Waar je passie, vitaliteit en een gelukkige levensstijl centraal staan.

Interesse in een kennismakingsgesprek?